Tetanosul: simptome și tratament

Home/Blog/Tetanosul: simptome și tratament
tetanos

Tetanosul este o toxiemie produsă de toxina bacilului Clostridium tetani și poate apărea la toate speciile de animale, cu precădere la porc și la cal.

Principalele simptome ale acestei boli sunt: contracțiile musculare tonice, dureroase, permanente și spasmotice ale mușchilor striați care duc, ulterior, la moartea animalului prin asfixie.

Această afecțiune este transmisă prin intermediul animalelor bolnave și eliminatoare de germeni, dar și de cele sănătoase dar purtătoare. Bacilul se înmulțește prin spori, care ajung în tubul digestiv al animalului, germinează, se înmulțesc, apoi trec în mediul exterior sub formă de spori. De obicei, tetanosul apare la animale după o înțepătură (dacă acesta calcă într-un cui sau alt obiect ascuțit aflat pe solul contaminat cu germenul) sau chiar după intervenții chirurgicale defectuoase. Câteva situații care pot favoriza infectarea cu acest bacil sunt: castrarea armăsarilor fără o asepsie corespunzătoare și imunizare antitetanică ulterioară, implantarea de microcipuri la cai fără o dezinfecție prealabilă a locului de elecție, ajustarea defectuoasă a copitelor, cu unelte vechi, ruginite sau nesterilizate anterior.

Ca boala să apară, aceasta necesită condiții de anaerobioză pentru dezvoltarea bacililor. Cantonați la nivelul rănii, aceștia secretă o toxină care se împrăștie în organism și determină apariția unei nevrite. Simptomele sunt destul de evidente, mai ales la cai, acolo unde boala evoluează acum. Prima manifestare este legată de mușchii maseteri, care provoacă mestecarea dificilă, încordări ale gâtului și arcuirea acestuia pe spate, scrâșniri din dinți și privirea speriată. Mai apoi, mușchii încep să se contracte de la cap spre coadă, abdomenul se contractă, picioarele devin înțepenite și se îndepărtează de la poziția normală. În acest punct, apare ceea ce se numește aspectul calului de lemn. Animalul tresare la orice zgomot, mucoasele devin cianozate și respirația devin din ce în ce mai dificilă. Datorită contracțiilor puternice, temperatura corporală poate ajunge chiar la 41o C.

Tratamentul se face, de urgență, cu ser antitetanic (100 – 150 ml pe zi), antibiotic în cantități mari, debridare și dezinfecția rapidă și minuțioasă a plăgii. De obicei, pronosticul în cazul acestei boli este rezervat, existând totuși șanse de vindecare dacă se intervine la timp.

Ce este important de știut este faptul că tetanosul poate fi prevenit. Este recomandat ca circulația să se facă prin zone fără reziduuri în sol, iar tălpile animalului să fie verificare după fiecare deplasare în mediul exterior. În cazul intervențiilor chirurgicale, trebuie să fie realizată o asepsie atentă a locului de elecție și să administrăm serul antitetanic după orice intervenție.