fbpx

Neglijența provoacă suferință animalelor de companie

STUDIU DE CAZ
//Neglijența provoacă suferință animalelor de companie
neglijenta-cover

Dilatația esofagiană este o afecțiune a peretelui esofagian care poate fi atât congenitală, cât și dobândită.

Aceasta presupune reducerea motilității sau a mișcărilor de reflex ale peretelui esofagului, care capătă aspectul unei pungi și funcționează ca un al doilea stomac, mâncarea și lichidele înghițite fiind depozitate aici, fără posibilitatea de a parcurge întregul aparat digestiv.

Dilatația esofagiană dobândită poate fi produsă de hernierea mucoasei într-un spațiu format din peretele muscular sau poate apărea ca urmare a unei presiuni excesive intraluminale cu ruperea consecutivă a stratului muscular. De asemenea, apare și când sunt dilatate toate componentele peretelui esofagian, însă, cel mai frecvent, această afecțiune este o urmare a obstrucției cu un corp străin.

 

Cazul de față este victima maltratării de către om. Cineva i-a pus un laț de sârmă și a momit-o, iar săraca cățelușă s-a prins cu gâtul acolo.

 

Pacientul prezintă câteva simptome destul de evidente: acesta are dificultăți la înghițire, regurgitare, scădere în greutate, tuse precum și pneumonie de aspirație. Diagnosticul se stabilește prin examen clinic, radiologic sau endoscopic. În ceea ce privește tratamentul, acesta presupune o intervenție chirurgicală numită esofagectomie: pe porțiunea dilatată se aplică o pensă de baraj care delimitează un lumen de dimensiuni normale de porțiunea în exces. Porțiunea de esofag dilatată este îndepărtată, după care se suturează biplan. Cazul de față este victima maltratării de către om. Cineva i-a pus un laț de sârmă și a momit-o, iar săraca cățelușă s-a prins cu gâtul acolo. Din cauza încercărilor disperate de a se elibera, animalul a ajuns să se stranguleze, după cum se vede a imagini.

După efectuarea intervenției, pacientului i s-a asigurat analgesia postoperatorie, iar alimentația a fost sistată pentru 48 de ore. Dacă evoluția animalului este bună – nu apare regurgitarea sau voma – se poate administra apă după 48 de ore, iar la 72 de ore de la operație se poate începe alimentația cu hrană moale pentru o săptămână. Când dificultatea la înghițire sau regurgitarea persistă după 3 – 6 săptămâni de la intervenție, se suspectează instalarea stenozei esofagiene.

 

Suntem bucuroși că animăluțul ajuns în mâinile noastre a putut fi salvat. Așa cum am mai spus, un animal de companie înseamnă o responsabilitate pe care trebuie să ne-o asumăm permanent. Chiar și atunci când animalul nu ne aparține, este recomandat să căutăm alte modalități de a-l goni din curtea noastră, decât cele care îi provoacă suferință.