Râia sau scabia: cum identificăm și tratăm această boală?

Home/Blog/Râia sau scabia: cum identificăm și tratăm această boală?
raia-cover

Râia este o afecțiune ce poate apărea la toate rasele de câini, indiferent de talie sau de vârstă. Aceasta apare cel mai frecvent iarna și primăvara, îndeosebi la câinii subnutriți, cu igienă deficitară sau la femelele gestante sau care alăptează. Boala se transmite de la un animal la altul sau din mediu, unde paraziții pot rezista între 15 zile și 4 săptămâni.

Cea mai frecventă râie, în cazul câinilor și pisicilor, este râia sarcoptică, produsă de parazitul Sarcoptes Scabiei. Parazitul pătrunde în organism și sapă galerii în stratul de piele, cu ajutorul pedipalpilor și a picioarelor, care posedă cârlige și căngi. Acțiunea acestui parazit cauzează o mâncărime intensă în zona afectată. Depunerea ouălor în galeriile din piele produce reacții alergice ce se transpun în mâncărimi și mai puternice. Scărpinatul creează leziuni care predispun pielea și întreg organismul la infectarea cu diverse bacterii patogene.

Râia la câine sau pisică poate apărea în anumite zone specifice – cum ar fi articulațiile membrelor, coada și zona ochilor – sau se poate generaliza pe tot corpul. Râia se poate diagnostica foarte ușor atunci când semnele clinice sunt evidente: blana cade, iar animalul se scarpină atât de tare încât își provoacă răni. După căderea părului, piele devine groasă, aspră, asemănându-se cu pielea de elefant. Dacă nu tratăm râia la timp, aceasta se poate extinde pe întreaga suprafață a corpului, iar piele va deveni plisată și urât mirositoare. Animalul poate chiar muri, dacă nu este tratat nici în această fază.

La ce adresă de email îți trimitem acest ghid?
* indicates required

Ajuns la cabinetul veterinar, medicul va stabili diagnosticul pe baza pruritului, a nodulilor scabioși, depilațiilor, a nisipului conchinian și a contagiozității. Diagnosticul de laborator este destul de dificil, întrucât paraziții nu rari în leziuni. Tratamentul poate fi atât extern, cât și injectabil. Soluțiile recomandate sunt Imaverol, Romparasect sau Veteusan, precum și unguentele ce conțin amitraz, cum este și Canider U. În cazul tratamentelor intravenoase, se utilizează soluții pe bază de avermectie și/sau ivermectine. Tratamentul poate fi stabilit doar de către medicul veterinar.

Dacă aveți un animal care prezintă simptome ale acestei afecțiuni, este absolut necesar să vizitați un cabinet veterinar. Trebuie să aveți în vedere și faptul că râia se poate transmite cu ușurință de la animal la om.