fbpx

Gorbănel, cățelul care a învins dirofilarioza

STUDIU DE CAZ
//Gorbănel, cățelul care a învins dirofilarioza
gorbanel-cover

Dirofilarioza este o boală parazitară produsă de paraziții din specia Dirofilaria immitis, care se localizează în cordul drept și artera pulmonară la carnivore.

 

Acest tip de paraziți sunt întâlniți, adesea, în zonele cu climat cald și în zonele temperate pe parcursul verii. Afecțiunea este transmisă de țânțari, care devin gazde intermediare, în timp ce câinii sunt gazdele definitive pentru paraziți.

Animalul se infestează în timpul hrănirii cu sânge al țânțarilor care au preluat sânge de la un animal bolnav și îl transmit apoi către animalul sănătos. Datorită ritmului circadian, infestarea țânțarilor este mai probabilă seara și noaptea, pentru că atunci se găsesc microfilariile în sângele periferic. Durează 14 zile până când microfilariile se transformă în larve infestante în corpul țânțarilor după care, din cauza temperaturii mediului, revin în trompă.

 

Dacă nu ar fi fost găsit la timp, pacientul ar mai fi așteptat încă 3-4 luni până când paraziții ar fi fost capabili de reproducere. Acesta urma să fie purtător al paraziților între 3 și 6 ani.

 

Cazul pe care vi-l prezentăm – un cățel de aproximativ 4-5 ani – a fost infestat cu Dirofilaria repens. Acesta parazitează țesutul conjunctiv subcutanat al câinelui, cazurile de acest gen sunt întâlnite, în special, în zona Deltei Dunării. Modificările climatice recente au făcut, însă, ca acești paraziți să se dezvolte și în zona de nord a Moldovei. Gorbănel este un cățel rasa metis, mascul, iar atunci când l-am găsit se afla în faza în care larvele erau prezente sub țesutul subcutanat. Acestea urmau să rămână acolo 70 de zile, pentru a năpârli de două ori, după care ar fi migrat pe cale venoasă în cordul drept. Dacă nu ar fi fost găsit la timp, pacientul ar mai fi așteptat încă 3-4 luni până când paraziții ar fi fost capabili de reproducere. Acesta urma să fie purtător al paraziților între 3 și 6 ani.

 

 

Totuși, starea acestuia era precară: acesta era anemic, cahectic și cu leziuni cutanate. De asemenea, avea formațiuni nodulare pe piele, datorate migrației subcutanate a paraziților. Zonele depilate și pruriginoase erau și ele prezente, mai ales acolo unde piele este fină. Pe pielea capului și a urechilor, s-au format noduli cutanați duri, depilații și dermatoza crustoasă. Grobănel prezenta și o stare avansată de slăbire și toți parametrii din analizele de sânge erau modificați.

 

Din câinele slab, flămând, plin de leziuni cutanate, trist și neîngrijit, Gorbănel este acum Boefje, un cățel pufos, care se bucură de o viață nouă dincolo de granițele României.

 

 

Cu toate acestea, cățelul a fost un adevărat luptător. Când l-am preluat, avea doar 5 kg, deși era un animal de talie medie. Tratamentul a constat în ivermectină injectabilă, milbemicină administrată oral, completate de imunostimulatoare, hepatoprotectoare, medicamente pentru reglarea funcției renale, vitamine, minerale și multă hrană bună. Voința lui de a trăi ne-a uimit pe toți, iar parcursul evoluției sale a fost o adevărată metamorfoză. Din câinele slab, flămând, plin de leziuni cutanate, trist și neîngrijit, Gorbănel este acum Boefje, un cățel pufos, care se bucură de o viață nouă dincolo de granițele României.

 

Dirofilarioza, precum și alte boli cauzate de paraziți pot fi evitate prin simpla deparazitare externă lunară a cățelului, cu produsele disponibile pe piață.